Za prípravu troch vrážd vymerali cudzincovi desať rokov

06.12.2011 Pezinok

PEZINOK 6. decembra (WEBNOVINY) – Súhrnný trest desať rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia vymeral dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku Igorovi B. za to, že si údajne v roku 2009 objednal vraždu troch ľudí - podnikateľov z bratislavskej diskotéky a herne, s ktorými v minulosti podnikal jeho otec.

Podľa obžaloby tak chcel získať majetkový prospech z bývalých podnikov svojho otca, ktorý na Slovensku vystupoval pod falošným menom. Súd sa nestotožnil s názorom prokuratúry, ktorá v obžalobe pôvodne hovorila o plánovanej vražde štyroch ľudí – v prípade jedného z nich sa podľa súdu nepotvrdilo, že by si obžalovaný objednal aj jeho vraždu. Vraždy sa napokon nestali.

Igor B. sa narodil v Bosne a Hercegovine, je však občanom Chorvátska, kde má aj bydlisko. Otec obžalovaného zahynul pri dopravnej nehode v Bosne a Hercegovine. Igor B. si na likvidáciu podnikateľov údajne najal bývalého vojaka z juhoslovanskej vojny, ten sa ale po príchode na Slovensko a prevzatí zbrane rozhodol inak. Zbraň vrátil a odišiel do zahraničia. Tento muž šoféroval auto, keď došlo k nehode, pri ktorej zahynul otec obžalovaného, malo teda ísť o „vyrovnanie sa“ za otcovu smrť.

Jeden muž z plánovaných obetí svedčil v prípade inej vraždy, ku ktorej došlo v júli 2008 pred diskotékou na Trnavskom Mýte v Bratislave a mal ju na svedomí otec obžalovaného. Práve pre túto vraždu otec obžalovaného podľa prokuratúry ušiel do Bosny a Hercegoviny. Kým otec žil, mal sa tiež podieľať na príprave vrážd. Prípad muža, ktorý údajne bol objednaný na vraždenie, súd vylúčil na samostatné konanie.

K plánovaným vraždám malo dôjsť streľbou zo samopalu, ktorý mal v úschove jeden zo svedkov. Obžalovaný svoju vinu v prípravnom konaní odmietol, na súde nevypovedal. V pôvodnej výpovedi pripustil len to, že išiel po zbrane, po ktoré ho poslal otec a tie odovzdal v jednom podniku. Do dnešného verdiktu zahrnul Špecializovaný trestný súd v Pezinku aj starší, teraz už zrušený rozsudok, ktorým Igora B. odsúdili za ublíženie na zdraví. Súd ho dnes potrestal aj vyhostením zo Slovenska na 15 rokov. Dnešný rozsudok nie je právoplatný, Igor B. sa hneď v pojednávacej miestnosti odvolal. Prokurátorka sa vyjadrí v zákonnej lehote.
 

Vyberte región